Prinși în corzi. BNR dă înapoi. Anunț CRUCIAL despre ROBOR

Nu mai ține șmecheria! Reprezentanții BNR nu mai au de ales iar modul de calcul al ROBOR s-ar putea schimba. Florin Georgescu a anunțat marți, în cadrul Comisiei economice a Senatului, că pe 18 februarie reprezentanților BNR li se va prezenta în cadrul Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială oportunitatea schimbării modului de calcul al ROBOR.

loading...

„În 18 februarie ni se va prezenta în cadrul Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM) oportunitatea schimbării modului de calcul al ROBOR. Grupul de tehnicieni se întâlnesc zilnic și discută, urmând să vedem ce recomandări ne vor fi făcute”, a spus prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

Asta după ce preşedintele comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir (ALDE) şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, au avut, marţi, la audierea pe tema ROBOR din Senat, un schimb acid de replici, marcat de dese întreruperi ironice.

loading...

”A fost un lung şir de declaraţii contradictorii ale dvs despre ROBOR. Când aţi spus adevărul?”, l-a întrebat Zamfir pe guvernatorul BNR.

„În ambele cazuri”, a răspuns Isărescu, începând să prezinte definiţia ROBOR.

„ROBOR este un indice al pieţei interbancare, formată din bănci care au conturi deschise la BNR, să luăm cifră 40. Alimentarea cu lichiditate a trezorieri se află prin această piaţă interbancară. BNR nu are niciun cont. Noi ne luăm banii tot prin banci”, a spus Isărescu.

După mai multe schimburi de replici, Tăriceanu a intervenit. „Am o rugăminte, discuţia să se desfăşoare eficient şi să ne înţelegem. Rog să avem răbdarea să ne ascultăm unii pe alţii, să nu ne intrerupem”, a spus şeful ALDE şi al Senatului.

Ulterior, Isărescu a afirmat că există o înţelegere între bănci, dar nu de tip cartelar, iar ROBOR-ul nu poate fi manipulat. „Înţelegere de tip cartelar. Nu, înţelegerea de tip cartelar este anormală.”, a spus Mugur Isărescu în faţa comisiei.

Ulterior a urmat un schimb de replici cu preşedintele Comisiei, Daniel Zamfir.

„Cuvântul acesta „înţelegere” v-a rămas foarte pregnant. Eu am libertatea să înţeleg orice, domnule guvernator, pentru că nu sunt printre cei înţeleşi cu dvs”, a spus Daniel Zamfir.

Mugur Isărescu a spus: „Dvs sunteţi un oficial al statului român. Trebuie să înţelegeţi realitatea şi legile, domnule preşedinte”. „Nu se poate să se stabilească o dobândă pe piaţa interbancară decât între bănci, pentru că ele participă la această finanţare. Deci ROBOR este o dobândă stabilită între bănci. Singura întrebare este următoarea: există riscul ca ROBOR, ca dobândă, să fie de tip cartelar? Şi vă spunem – Nu! Acesta este răspunsul. Cu alte cuvinte, la întrebarea – a fost manipulat ROBOR? Categoric nu! În Europa am constatat că este”, a mai spus Isărescu.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Plâng căprioarele după declarațiile lui Lazăr

Ilie Năstase, atac dur la adresa lui Isărescu: Să-și pună numele pe PREZERVATIVE